Yerba Mate – właściwości, jak parzyć?

Yerba Mate często wymieniana jest jako największy konkurentem kawy. Posiada ona również właściwości pobudzające, jednak także lecznicze. Niestety mimo wybornego smaku i innych dobroci jakie może nam zapewnić, Yerba mate jest wciąż mało popularna w Polsce. Zatem jakie właściwości ona posiada i jak ją zaparzyć?.

Yerba Mate- co to jest?

Yerba Mate to nic innego jak ziołowy napar, który powstaje w wyniku zaparzenia łodyg i liści Ostrokrzewu Paragwajskiego. Mimo że z nazwy to krzew, roślina ta jest wiecznie zielonym drzewem. Yerba Mate możemy spotkać w Ameryce Południowej, zaś rodzinnym domem tego napoju jest oczywiście Paragwaj. Jak jednak Yerba powstaje?. Otóż z wiecznie zielonego drzewa ścinane są liście i małe gałązki. Trafiają one do sortowni, gdzie po selekcji są cięte i rozdrabniane. Następnie poddaje się je prażeniu, w końcu leżakowaniu. Na samym końcu, w zależności od zapotrzebowania są one poddawane procesowi aromatyzacji i ewentualnie mieszane z innymi ziołami.

Yerba Mate- właściwości

Yerba jest powszechnie znana ze swoich właściwości. Dokładniej- pobudza ona zarówno ciało jak i umysł. Po wypiciu naparu stajemy się bardziej skoncentrowani, zanika uczucie zmęczenia, a także poprawia się nam humor i nastawienie do świata. Nie sposób pominąć właściwości leczniczych, bowiem Yerba wspomaga leczenie depresji i nadciśnienia, a także artretyzmu. Okazuje się że obniży ona też wysokie ciśnienie, a także cholesterol i wspomoże walkę z dodatkowymi kilogramami. Napar jest także bogaty w wiele witamin i substancji które usprawnią ogólną pracę naszego organizmu. Nic dziwnego więc, że często wygrywa ona z kawą, która wypłukuje magnez z organizmu. Należy jednak pamiętać, by nie przedawkować tego cudownego naparu, gdyż może to skutkować rozdrażnieniem i nadmiernym pobudzeniem. Może mieć to także szkodliwy wpływ na serce i zaburzać jego pracę.

Yerba Mate- jak parzyć?

Yerba Mate jest napojem który wymaga specjalnego traktowania. Do jego zaparzenia potrzebujemy np. bombilli. Jednak jeśli jej nie posiadamy śmiało możemy sobie poradzić wykorzystując inne przedmioty dostępne w kuchni. Oto instrukcja jak krok po kroku parzyć Yerbę:

  1. Do kubkawsypujemy yerbę na około 1/4 a 3/4 wielkości. Wszystko zależy od tego jak mocny smak chcemy uzyskać.
  2. Kolejnym krokiem jest zalanie mieszanki ziół wodą. Musi mieć ona temperaturę okło 70-80 stopni Celsjusza.
  3. Trzecim krokiem jest włożenie bombilli lub jej odpowiednika. Musimy odczekać około 5 minut i nasza Yerba Mate jest gotowa.

Jeśli używamy bombilli, pamiętajmy by nie ruszać nią podczas picia. Może się ona zatkać. Po wypiciu susz możemy ponownie zalać wodą i wykorzystać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *