Dlaczego twoja kawa ziarnista jest kwaśna lub gorzka? Oto 5 powodów!
Zdarzyło ci się kiedykolwiek zaparzyć filiżankę kawy i poczuć nieprzyjemną kwaśność lub gorycz? Cóż, przytrafia się to nawet najlepszym. Mimo że kawa ziarnista cieszy się dużą popularnością, jej przygotowanie bywa dużym wyzwaniem. Kwaśna kawa lub przesadnie gorzka kawa to częste efekty błędów, których na szczęście można uniknąć. Dowiedz się, co może wpływać na smak kawy. Sprawdź też, co możesz zrobić, aby cieszyć się naparem jak z najlepszej kawiarni.
Nieodpowiednie mielenie ziaren kawy
Niektórzy zupełnie nie zdają sobie sprawy z tego, jak istotny wpływ na smak kawy ma stopień mielenia ziaren.
- Zbyt grubo zmielone ziarna mogą sprawić, że kawa będzie kwaśna. Woda nie zdąży bowiem wydobyć z nich wszystkich aromatów.
- Zbyt drobno zmielone ziarna mogą spowodować nadekstrakcję, przez którą kawa będzie mieć gorzki smak.
Kawa ziarnista czasami okazuje się za kwaśna lub za gorzka właśnie przez nieumiejętne zmielenie ziaren. Zanim obwinisz kawę za jej smak, upewnij się, że mielisz ją odpowiednio do wybranej metody parzenia.
Warto pamiętać, że np. ekspres ciśnieniowy, French Press czy Chemex wymagają zupełnie innych grubości mielenia. Nie masz młynka z regulacją? Rozważ jego zakup – inwestycja szybko się zwróci.
Temperatura wody do kawy
Zbyt wysoka
Kawa bardzo nie lubi się z wrzątkiem. Jeśli będziesz używać wody o temperaturze powyżej 96 st. C, możesz „przypalić” zmielone ziarna. Napar może przez to zyskać gorzki, nieprzyjemny posmak. To jeden z najczęściej powielanych błędów podczas domowego parzenia kawy.
Za niska
Co, gdy jednak zadziałasz w drugą stronę i woda będzie zbyt chłodna – czyli poniżej 85 st. C? Wówczas kawa nie wydobędzie w pełni swojego smaku. Zrobi się kwaśna lub wodnista.
W sam raz
Optymalna temperatura parzenia kawy to 90-96 st. C. Nie masz czajnika z regulacją temperatury? Zagotuj wodę i odczekaj ok. 30-60 sekund, zanim zalejesz kawę. Ta drobna zmiana zupełnie odmieni smak naparu. Być może sprawi nawet, że będzie to najlepsza kawa ziarnista, jaką kiedykolwiek przygotowałeś w swoim domu.
Zła jakość i nieświeże ziarna
Nawet perfekcyjnie przygotowana kawa ziarnista nie będzie smakować dobrze, jeśli ziarna będą złej jakości, stare lub źle przechowywane. Ziarna błyskawicznie tracą aromat po zmieleniu, dlatego najlepiej mielić kawę przed samym zaparzeniem.
Ważna jest także jakość ziaren. Tanie mieszanki, które można kupić w supermarkecie, zwykle zawierają ziarna najniższej klasy, które są wypalane w pośpiechu. Kwaśna kawa lub gorzka kawa to często efekt parzenia właśnie takich ziaren – tanich i miernej jakości.
Zależy ci na prawdziwej przyjemności z picia kawy? Palarnia kawy Story Coffee Roasters to miejsce, w którym zaopatrzyć się możesz w kawę ziarnistą paloną przez Mistrza Polski. Tylko świeżo palone ziarna wysokiej jakości pozwalają cieszyć się bogactwem nut smakowych – od czekoladowych i orzechowych, aż po cytrusowe i kwiatowe.
Sposób palenia kawy ziarnistej – jasne i ciemne wypalanie
Smak kawy często zależy od tego, czy wybierzesz ziarna jasno, czy ciemno palone.
- Ziarna kawy jasno palonej – charakteryzują się większą kwasowością oraz nutami owocowymi, kwiatowymi, a czasem nawet herbacianymi.
- Ziarna kawy ciemno palonej – wyróżniają się dominacją nut gorzkich, czekoladowych, a także cięższym aromatem.
Trafiłeś na kwaśną kawę? Być może w twojej filiżance są jasno palone ziarna. A może wręcz przeciwnie – twój napar jest gorzki? Prawdopodobnie sięgnąłeś po mocno wypaloną mieszankę ziaren. Dobrze opisane ziarna kawy powinny zawierać informacje o stopniu palenia i profilu smakowym. Każdy porządny sklep z kawą dba o to, aby klienci mieli takie dane na opakowaniu.
Nieodpowiednia proporcja kawy do wody
Zdarza się, że to nie kawa ziarnista jest winna swojego smaku, a sposób, w jaki ją parzymy. Zbyt mała ilość kawy w stosunku do ilości wody może sprawić, że napar wyjdzie kwaśny. Z kolei zbyt duża ilość kawy może doprowadzić do jej przeparzenia – w efekcie napar zrobi się gorzki.
Idealna proporcja kawy to ok. 6-7 g kawy na 100 ml wody. Warto jednak eksperymentować – w zależności od rodzaju ziaren, poziomu palenia czy preferencji smakowych.
Ziarna mają znaczenie – wybieraj lokalne palarnie kawy!
Jak widzisz, czasem wystarczy drobny błąd podczas parzenia, aby kawa zrobiła się kwaśna lub gorzka. Pamiętaj więc o odpowiednim mieleniu, temperaturze wody, proporcjach i sięganiu po ziarna wysokiej jakości.
Po najlepsze ziarna kawy zaglądaj do lokalnych palarni oraz ich sklepów internetowych, np. Story Coffee Roasters. W ofercie znajdziesz starannie wyselekcjonowane ziarna, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kawy.