Mrożonki dla gastronomii – fakty i mity
W prowadzeniu biznesu gastronomicznego jedną z najtrudniejszych kwestii jeśli chodzi o dostawy żywności, są dostawy świeżego mięsa i warzyw. Czy warto wybrać mrożonki dla gastronomii? Jak wygląda kwestia „mrożonki a świeżość na talerzu”?
W przypadku warzyw, jeśli zostały one zamrożone w sposób prawidłowy, są właściwie przechowywane i rozmrażane, nie tracą na wartościach odżywczych w stosunku do produktów świeżych. Również w przypadku mięsa głębokie mrożenie jest najlepszym sposobem na zachowanie jego najwyższej jakości. Tak zabezpieczone mięso zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze. Mrożenie jest skutecznym sposobem na ochronę przed bakteriami oraz wszelkimi drobnoustrojami, a tym samym ochronę przed zepsuciem się. Co ważne, mięso mrożone jest nawet bezpieczniejsze od świeżego pod względem mikrobiologicznym.
Mrożonki dla gastronomii
Dzięki głębokiemu mrożeniu przyrządzonego już mięsa możemy sprawnie i na czas przygotować duże ilości porcji określonego dania naraz w restauracji i tym samym obsłużyć dużą liczbę gości. Produkty spożywcze horeca ułatwiają również sprawne zarządzanie zasobami żywieniowymi oraz niemarnowanie jedzenia, a tym samym wpływają pozytywnie na budżet. Mrożonki dla gastronomii są więc doskonałym rozwiązaniem, usprawniającym procesy w biznesie gastronomicznym, w tym oczywiście ułatwiające pracę kucharzy. Jest jednak jeden warunek.
Mrożonki a świeżość na talerzu
Mięso musi zostać zamrożone w prawidłowy sposób, a następnie prawidłowo przechowywane i transportowane. Dystrybucja mrożonek w Polsce musi odbywać się zgodnie z prawem, dlatego niezwykle istotny jest wybór odpowiedniego dostawcy. Decydując o dostawcy, należy zapoznać się z posiadanymi przez niego certyfikatami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności oraz informacjami na temat posiadanej floty samochodowej i warunków transportu głęboko mrożonych produktów do klientów. Warto również sprawdzić referencje firmy. Renomowany producent mrożonek i dostawa w jednym to najlepsza opcja. Mamy wtedy pewność najwyższej jakości obsługi, wiemy, że firma zadba wzorowo o warunki chłodnicze w łańcuchu dostaw.
Mrożonki a świeżość na talerzu
Na jakiego rodzaju mięsne półprodukty głęboko mrożone możemy liczyć? Jakie mięso, po rozmrożeniu gotowe do podgrzania czy podsmażenia, oferują sektorowi gastronomicznemu i branży HoReCa producenci? Oferta obejmuje dania mięsne takie jak: de volaille, panierowane skrzydełka z kurczaka, nuggetsy, stripsy, filety z mięsa drobiowego, różnego rodzaju burgery, kebab, w tym drobiowy, kotlety panierowane, kotlety mielone itp. Zamrożone produkty można przechowywać około 18-24 miesiące, w zależności od produktu. Dylematy typu „mrożonki czy są zdrowe”, „mrożonki zdrowe czy nie”,znikają, gdy dla swojego baru, bistro, stołówki czy restauracji wybierzesz renomowanego, istniejącego długo na rynku producenta dań mięsnych, który dba zarówno o jakość składników, kwestie smaku i aromatu produktów, jak i sposób ich przechowywania w łańcuchu dostaw.
Wybór sprawdzonego dostawcy, dbającego o najwyższe standardy bezpieczeństwa i jakość w łańcuchu dostaw, jest jednak kluczowy, by zapewnić „świeżość na talerzu” i zadowolenie klientów. Mrożonki, przy odpowiednim podejściu, stanowią zdrową, bezpieczną i praktyczną alternatywę dla świeżych produktów.