Opakowania gastronomiczne – jakie rodzaje możemy wyróżnić?

Opakowania gastronomiczne to nieodłączna część branży gastronomicznej. Bardzo ważne jest zatem, aby cechowały się one wytrzymałością i solidnością. Oczywiście muszą być także wykonane z wysokiej jakości materiału, który jest przystosowany do kontaktu z żywnością. Przede wszystkim zadaniem opakowań gastronomicznych jest zapewnienie bezpieczeństwa daniu podczas transportu lub w trakcie serwowania jedzenia na wynos. Jakie rodzaje opakowań możemy wymienić?

Rodzaje opakowań gastronomicznych

Opakowania gastronomiczne to obowiązkowe wyposażenie każdego lokalu oferującego jedzenie z dowozem czy serwującego dania na wynos. Jednak nie oznacza to, że opakowania tego typu znajdziemy wyłącznie w tych miejscach – wręcz przeciwnie, każda firma działająca w branży gastronomicznej powinna zaopatrywać się w solidne opakowania gastronomiczne.

Możemy wyróżnić kilka rodzajów opakowań gastronomicznych. Pierwszą kategorią są talerze, tacki, miski i miseczki, które mogą być wykonane z tworzyw sztucznych lub ekologicznych materiałów – np. papieru czy kartonu. Kolejnym typem opakowań wykorzystywanych w gastronomii są kubki oraz słomki, czyli niezbędne wyposażenie podczas serwowania napojów. Materiał, z jakiego wykonane są kubki, uzależniony jest bezpośrednio od ich przeznaczenia, możemy więc wyróżnić plastik, papier czy styropian. Natomiast w przypadku słomek, mogą być one wytworzone z plastiku, papieru lub z naturalnej słomy. Kolejną kategorią artykułów gastronomicznych są sztućce, produkowane zazwyczaj z tworzyw sztucznych, drewna lub papieru.

Opakowania gastronomiczne na dania na wynos

Niezbędnym rodzajem opakowań gastronomicznych są także pojemniki na żywność – plastikowe, drewniane lub papierowe. Dużą część opakowań w gastronomii stanowią także opakowania na dania typu fast food, czyli pudełka i rożki na frytki, hamburgery, koperty oraz boxy na kebaby, boxy na kebaby z frytkami lub makarony, kartony na zapiekankę czy tacki pod zapiekankę. Hurtownia opakowań wytwarza także opakowania cukiernicze, do których zaliczają się kartony na pączki, ciasta, torty oraz ciastka, jak i również  papilotki, pudełka cukiernicze, tacki, kartoniki na ciastka oraz inne.

Jedną z kategorii opakowań gastronomicznych są także opakowania na przyjęcia. Obejmują one naczynia i akcesoria służące do serwowania dań typu finger food. Są to niewielkie przekąski podawane najczęściej podczas przyjęć weselnych, wieczorów panieńskich lub kawalerskich, imprez urodzinowych, rocznic, spotkań biznesowych, konferencji czy innego rodzaju uroczystości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *