Zwijanie sushi z matą i bez – proste triki
Sushi to potrawa, która nie tylko fantastycznie smakuje, ale też wygląda. Coraz więcej osób przygotowuje japońskie rolki w domu. Mimo że klasyczna mata do sushi ułatwia proces ich zwijania, doskonały efekt osiągnąć można również bez niej. Dowiedz się, jak sprawić, aby sushi wyglądało perfekcyjnie.
Mata do sushi – jak zwinąć nią sushi?
Jeśli chcesz przygotować domowe sushi, warto skorzystać z bambusowej maty do sushi, tzw. makisu. Dzięki niej można bezproblemowo uzyskać odpowiedni kształt rolek, a także skompresować składniki sushi.
Jak krok po kroku używać maty?
Oto kilka przydatnych wskazówek:
- Najpierw połóż matę bambusową na płaskiej powierzchni, po czym wyłóż ją arkuszem folii spożywczej. Dzięki niej ryż do sushi nie będzie się przyklejać. Łatwiej będzie też wyczyścić matę.
- Umieść płatek nori na macie. Musi być odwrócony błyszczącą stroną do dołu.
- Rozprowadź warstwę ryżu po nori, używając wilgotnych dłoni. Przy górnej krawędzi zostaw ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
- Ułóż wybrane składniki wzdłuż dolnej części jadalnego wodorostu. Może to być np. łosoś, ogórek, awokado czy serek śmietankowy.
- Aby zwinąć sushi, złap dolną krawędź maty i zacznij delikatnie rolować. Musisz ją lekko dociskać, aby nadać rolce odpowiedni kształt.
- Po zwinięciu rolki delikatnie dociskaj ją matą, aby zyskać zwarty, równy kształt.
- Pokrój rolkę na równe kawałki za pomocą ostrego, zwilżonego wodą noża.
Miejscem, które z całą pewnością może pochwalić się perfekcyjnie zwiniętymi rolkami, jest dobra restauracja sushi. Warszawa to gastronomiczne centrum doskonałych knajp sushi w Polsce. Wśród nich, znajdziesz również te z segmentu premium sushi np. Sushi Zushi. Właśnie tam skosztujesz m.in. rolek ze starannie wyselekcjonowanych składników, doświadczysz niezwykłych połączeń smakowych i przeniesiesz się w kulinarną podróż do Japonii.
W jaki sposób zwijać sushi bez maty?
Dobra wiadomość, dla tych którzy nie posiadają maty do zwijania sushi – wcale nie jest ona niezbędna. Bez problemu poradzisz sobie bez niej, korzystając z kilku prostych trików. A gdy już zwiniesz swoje pierwsze rolki, dobrze też wiedzieć, jak przechowywać sushi, żeby jak najdłużej zachowało świeżość i smak.
Dobra wiadomość dla tych, którzy nie mają maty do zwijania sushi
- Zwijanie sushi folią spożywczą – to świetny zamiennik maty, ponieważ folia jest elastyczna i łatwa w użyciu. Nie będzie też kleić się do niej ryż. Rozłóż kawałek folii spożywczej na blacie, następnie połóż na niej arkusz nori (błyszczącą stroną do dołu). Postępuj dokładnie tak, jakbyś zawijał rolkę za pomocą maty. Po zwinięciu lekko ugnieć rolkę i odstaw, zanim pokroisz ją na kawałki.
- Zwijanie sushi ręcznikiem kuchennym – ważne – musi być odpowiednio elastyczny. Połóż ręcznik na płaskiej powierzchni i przykryj go folią spożywczą. Następnie postępuj tak samo, jak w przypadku maty bambusowej.
- Zwijanie sushi papierem do pieczenia – działa podobnie jak folia spożywcza, jednak jest mniej przyczepny. Rolki zwija się podobnie jak przy pozostałych sposobach. Papier pomaga robić to równomiernie, utrzymując odpowiedni kształt sushi.
- Zwijanie sushi rękoma – ten sposób jest najtrudniejszy i wymagający wprawy, ale wciąż do wykonania. Połóż nori na blacie i zwilż ręce wodą, aby ryż się nie kleił. Ułóż składniki na wodoroście, po czym pewnie i jednocześnie delikatnie zwijaj nori wokół nadzienia. Dociskaj rolkę palcami, aby była stabilna. Po uformowaniu odpowiedniego kształtu zostaw ją na chwilę, żeby się skleiła.
Najlepsze triki ułatwiające zwijanie sushi
Istnieje kilka trików, dzięki którym twoje domowe sushi może być zwarte, estetyczne i smaczne.
- Zwilżaj ręce wodą z octem – dzięki temu trikowi ryż nie będzie przyklejać ci się do rąk. Uda ci się także równomiernie rozłożyć go na nori.
- Nie nakładaj zbyt grubej warstwy ryżu – jeśli przesadzisz z ilością ryżu, możesz nie zamknąć rolki. Nie powinieneś również przepełniać rolki innymi składnikami. Ich będzie ich mniej, tym łatwiej zwiniesz sushi.
- Dociskaj rolkę podczas zwijania – bez względu na to, czego używasz do zwijania, delikatnie i jednocześnie stanowczo dociskaj rolkę. Składniki dzięki temu lepiej się połączą, a sushi nie rozpadnie.
- Schłodź rolkę przed krojeniem – dzięki temu będzie bardziej zwarta i lepsza do pokrojenia.
- Zwilżaj nóż wodą z octem ryżowym lub wodą – najlepiej przed każdym cięciem. To trik, który sprawi, że ryż nie będzie się kleić do noża.
Poznaj tajniki w restauracji sushi premium
Zwijanie japońskich rolek w domu bywa czasochłonne i skomplikowane. Z odpowiednią techniką i praktyką może się to udać, jednak nie każdy ma cierpliwość do przyrządzania sushi w domu. Właśnie dlatego warto odwiedzić restaurację, taką jak Sushi Zushi w Warszawie. Skosztujesz tam rolek przygotowywanych z precyzją, którą następnie przeniesiesz do swojej kuchni. Duża część restauracji serwujących sushi ma otwarte kuchnie! To dobra okazja, żeby zobaczyć sushi masterów w akcji.