Pieczone skrzydełka – przepis na najlepsze pikantne skrzydełka z piekarnika

Pieczone skrzydełka z piekarnika to doskonałe danie zarówno na codzienny obiad z rodziną, jak i na specjalną okazję jako ciepła przekąska. Przygotowanie dania może nam zająć w sumie ok. godziny, ale efekty zachwycą całą rodzinę i znajomych. Pikantne i doprawione skrzydełka z pewnością zadowolą nawet największego smakosza. Warto zaznaczyć, że aby pikantne skrzydełka z piekarnika smakowały jak najlepiej, przygotowania należy zacząć dzień przed planowanym pieczeniem.

Składniki, które będą potrzebne do przygotowania skrzydełek

Składniki, które musisz przygotować:

  • skrzydełka – ilość dostosuj indywidualnie do potrzeb,
  • tłuszcz (np. smalec lub margaryna) potrzebny do wysmarowania naczynia, w którym pieczone będą skrzydełka,
  • bulion drobiowy – może być z kostki – 1 szklanka.

Marynata – wszystko co musisz wcześniej przygotować

Do przygotowania marynaty także potrzebować będziesz kilku dodatkowych składników. Wszystkie niezbędne produkty są niedrogie oraz łatwo dostępne, a całą listę znajdziesz poniżej.

  • sól,
  • pieprz,
  • papryka w proszku (wybierz ostrą paprykę, jeśli chcesz przyrządzić pikantne skrzydełka z piekarnika),
  • majeranek,
  • czosnek – kilka ząbków.

Przygotowanie skrzydełek krok po kroku

Przygotowanie skrzydełek może zająć ok. 60 minut, ale sam proces przygotowywania nie jest skomplikowany. Z przyrządzeniem dania poradzą sobie wszyscy, bez względu na dotychczasowe doświadczenia kulinarne. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak krok po kroku przyrządzić pyszne i chrupiące pieczone skrzydełka z piekarnika. 

  1. Przygotowane skrzydełka dokładnie umyj i wysusz – najlepiej papierowym ręcznikiem. Skrzydełka ułóż w naczyniu, które później wygodnie będzie przykryć – może to być garnek lub naczynie żaroodporne. Dopraw skrzydełka przyprawami – solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Ząbki czosnku obierz i pokrój w drobne plasterki, a następnie ułóż je między skrzydełkami. Tak przygotowane mięso przykryj i na całą noc włóż do lodówki. 
  2. Następnego dnia przygotowania zacznij od blachy, w której będziesz piec skrzydełka, smarując ją tłuszczem. Wyjmij mięso z lodówki i wyciągnij spomiędzy skrzydełek włożone dzień wcześniej ząbki czosnku, a następnie ułóż skrzydełka na blasze. 
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni – zalecane jest pieczenie w termoobiegu. Włóż pikantne skrzydełka do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut. 
  4. Po 20 minutach przewróć skrzydełka na drugą stronę, a do blachy wlej kilka łyżek przygotowanego wcześniej bulionu drobiowego. Po kolejnych 20 minutach powtórz czynność i piecz skrzydełka do uzyskania złocistej skórki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *