Jak szybko rozmrozić mięso w kilka minut? Sprawdzone sposoby

  Właśnie zapowiedzieli się goście na obiad, a w lodówce pustki? Jedynie w zamrażarce leży kurczak, ale on jest zamarznięty. Czy istnieją jakieś szanse na to, że mięso można rozmrozić w szybki sposób, dzięki czemu będzie można przyrządzić obiad dla gości, którzy już za dwie godziny mają zjawić się pod drzwiami? Oczywiście, że tak! Wystarczy tylko poznać szybkie sposoby na rozmrożenie mięsa, a każda osoba zawsze znajdzie sposób na to, aby coś przygotować dla niezapowiedzianych gości.

 Jak szybko rozmrozić mięso w kilka minut?

  Najszybciej rozmraża się mięso w lodówce, ale nie zawsze mamy kilka, czasem kilkanaście godzin na to, aby w ten sposób rozmrozić mięso. Czasem trzeba sięgnąć do innych, wypróbowanych sposobów, dzięki czemu nie grozi nam katastrofa kulinarna.

   Jak szybko rozmrozić mięso w kilka minut? Wystarczy użyć do tego zimnej wody. Tak, to nie kłamstwo. Ten sposób doskonale znany jest już od wielu lat i można śmiało powiedzieć, że przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Wystarczy tylko mięso umieścić w szczelnie zamkniętym worku w misce z…zimną wodą. Tak, dokładnie woda musi być zimna, a nie ciepła. Co 30 minut wodę należy sumiennie zmieniać. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, bo a nuż pod ręką nie ma żadnej miski, co jest również możliwe, to zamrożone mięso należy włożyć pod strumień bieżącej wody. W ten sposób półkilogramowy kawałek mięsa można rozmrozić w około jedną godzinę.

  Nigdy nie można rozmrażać mięsa pod ciepłą wodą, ponieważ jest to środowisko sprzyjające rozwojowi bakterii. Do tego mięso rozmrożone pod ciepłą wodą może mieć nieprzyjemny zapach, co również wpłynie na jakoś oferowanych potraw. Lepiej się od tego powstrzymać i rozmrozić mięso w zimnej wodzie.

 Jak szybko rozmrozić mięso w kilka minut w mikrofalówce?

  Rozmrażanie w zimnej wodzie może nie należeć do ekonomicznych rozwiązań – w szczególności, jeżeli będzie wykorzystywało się do tego bieżąco wodę. Jeżeli ktoś ma w domu mikrofalówkę, to śmiało może ją do tego wykorzystać. Wystarczy tylko zamrożone mięso umieścić w naczyniu, które można włożyć do mikrofalówki. Całość wkładamy do środka i ustawiamy odpowiedni program. Po jego zakończeniu mięso powinno być już rozmrożone.

  Tak rozmrożone mięso należy upiec, ugotować, itd. zaraz po jego otrzymaniu. Nie można go zostawiać na później, ponieważ może dojść do namnażania się bakterii w ciepłych miejscach. Wiele osób decyduje się na ten sposób rozmrażania, ponieważ nie generuje on zbyt dużych kosztów, a na dodatek nie wymaga poświęcenia aż tak dużej uwagi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *