Rurki z kremem budyniowym – sprawdzony przepis

  Rurki z kremem budyniowym to jeden z najlepszych smakołyków, który można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy mieć tylko pod ręką listę potrzebnych składników, dobry przepis i można dzialać. Czas na to, aby pokazać swoje niezwykłe umiejętności kulinarne, dzięki czemu uda się przyrządzić rurki z kremem budyniowym.

Rurki z kremem budyniowym – przepis

  Zanim przejdziemy do gotowania, potrzebne będą składniki. Oto one:

Składniki na ciasto:

  • 250g masła lub margaryny,
  • szczypta soli,
  • 2,5 szklanki mąki pszenne,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g);

Składniki na krem:

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g (można też użyć 2 lasek wanilii),
  • 900 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • 200g cukru pudru,
  • 80g mąki ziemniaczanej i 80 g mąki pszennej.

Opcjonalnie warto przygotować cukier puder do całościowego posypania.

Rurki z kremem budyniowym – przygotowanie

  Skoro mamy już listę składników, to czas na przygotowanie rurek z kremem budyniowym.

  Przesianą mąkę w misce mieszamy z poszatkowanym masłem, cukrem waniliowym, solą. Wszystko mieszamy, aby wszystkie składniki mogły połączyć się w jednolitą masę. Dodajemy śmietanę. Ponownie mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na godzinę, a w tym czasie bierzemy się za przygotowanie kremu.

  Bierzemy rondelek z grubym dnem. Umieszczamy w nim mleko, masło, cukier waniliowy. Całość należy zagotować, dbając o to, aby co jakiś czas zawartość rondelka przemieszać. Jajka razem z żółtkami ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę przy pomocy miksera na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Do całości dodajemy oba rodzaje mąki i ponownie wszystko mieszamy mikserem.

  Do miski, gdzie znajduje się masa z jajek wlewamy powoli ciepłą zawartość rondelka nie przestając mieszać całości mikserem. Po wymieszaniu wszystkiego w misce, całość na nowo przelewamy do rondelka. Masę należy gotować na małym ogniu, nie przestając mieszać, aż masa nabierze konsystencji kremu po zagotowaniu. Całość odstawić do ostygnięcia, przykrywając folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch.

  W tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm. Kroimy całość w paski o szer. 1,5 cm. Bierzemy przygotowane foremki do rurek i nawijamy na nie paski ciasta, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej.Tak przygotowane rurki układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rurki pieczemy przez kwadrans w 200 stopniach. Po wystudzeniu wszystkich rurek do środka można nałożyć uprzednio przygotowany i również wystudzony krem. Na samym końcu rurki z kremem budyniowym można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *