Flaki wołowe – przepis na flaczki wołowe na ostro

  Może nie wszyscy są wybitnymi smakoszami, ale flaczki wołowe są lubiane w naszym kraju. W sieci znaleźć można wiele przepisów, dzięki czemu można przyrządzić udane dania dzięki nim. Może komuś zasmakują flaki wołowe na ostro? To idealna propozycja dla osób, które lubią łączyć tradycyjne smaki z nieco nowocześniejszymi akcentami.

Przepis na flaczki wołowe na ostro

Aby móc przyrządzić flaki wołowe w wersji na ostro należy przygotować:

  • 900 g flaków wołowych krojonych,
  • seler,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • przyprawę do flaków,
  • majeranek,
  • 1 cebule,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczyptę papryki mielonej ostrej,
  • sól i pieprz.

Jeżeli chodzi o ostrość to paprykę mieloną ostrą można również zastąpić innymi, ostrymi przyprawami, jak chociażby słynną papryczką jalapeno. Wszystko zależy bowiem od tego, jaki poziom ostrości jesteśmy w stanie znieść. Jeżeli flaczkami wołowymi na ostro mają raczyć się nasi goście, to warto w pierwszej kolejności upewnić się, czy wersja na ostro na pewno zostanie przez nich zaakceptowana.

Flaczki wołowe na ostro – przygotowanie

  Czas na to, aby zabrać się za przygotowanie takiej potrawy.

 Flaczki zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy. Tą czynność należy powtórzyć dwa razy, dzięki czemu będzie można cieszyć się naprawdę wybitnym smakiem mięsa. Po tym, jak dwa razy flaki zostaną obgotowane, na nowo umieszczamy je w świeżej, czystej wodzie w garnku. Najlepiej aby użyć garnka, który nie był używany do wcześniejszego obgotowania. Do flaków wołowych w wodzie dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak starte warzywa dodajemy do zawartości garnka z mięsem. Całość należy gotować przez ok. dwie godziny.

  W tym czasie przygotowujemy patelnię na której umieszczamy łyżkę masła. Cebulę szatkujemy i podsmażamy ją na patelni z roztopionym masłem. Dodajemy do niej trochę mąki, aby móc przygotować w ten sposób zasmażkę. Patelnie odstawiamy z ognia.

  Do gotujących się flaków, po dwóch godzinach wsypujemy przyprawę do flaków. Nie przerywamy gotowania. Sprawdzamy czy flaczki są miękkie. Jeżeli tak jest, to możemy dodać do nich zasmażkę. Na małym ogniu gotujemy jeszcze przez ok. kwadrans, starając się wszystko dokładnie wymieszać. Dodajemy do tego ostatnie przyprawy, czyli sól, pieprz oraz najważniejsze – ostrą paprykę i mieszamy ponownie, aby wszystko nabrało wyrazistego smaku. Tak przygotowana zupa jest już gotowa do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *