syrop-imbirowy

Syrop imbirowy – do czego można go wykorzystać?

Imbir to aromatyczna przyprawa o charakterystycznym, ostrym smaku. Świetnie się sprawdza w wersji na surowo, nieco łagodniejszy smak ma imbir sproszkowany. Można też w swojej kuchni wykorzystać przepyszny syrop z imbiru.

Jak smakuje syrop imbirowy?

Syrop z imbiru ma pikantny, lekko słodkawy smak. Przygotowuje się go ze świeżego korzenia imbiru, a dla lepszego smaku dodaje się jeszcze cukier, sok z cytryny oraz odrobinę innych aromatycznych przypraw jak na przykład goździki. Dostępny na eterno.pl syrop imbirowy jest wyłącznie z naturalnych składników, nie dodaje się do niego żadnych sztucznych konserwantów, barwników i polepszaczy smaków. Jeśli jednak dla kogoś taki naturalny syrop jest zbyt mocny w smaku, warto sięgnąć po owocowe syropy Eterno, na przykład z pomarańczy albo malin, w których imbir jest tylko pikantnym dodatkiem.

Syrop z imbiru doskonale rozgrzewa i ma właściwości przeciwzapalne, dlatego świetnie się sprawdza jako naturalne wsparcie przy leczeniu kataru, przeziębień oraz sezonowych infekcji. Jest to także dobry środek na wzmocnienie krążenia, a wypity rano doda energii na cały dzień.

Do czego można używać syropu imbirowego?

Walory imbirowego syropu najłatwiej docenić w sezonie jesienno-zimowym. Imbirowy syrop wystarczy po prostu rozcieńczyć wodą i dodać jeszcze trochę soku z cytryny, by otrzymać pyszny, pobudzający napój o rozgrzewającym działaniu, można też dodać go do porannej kawy albo herbaty. Imbir dobrze łączy się nie tylko z kwaśną cytryną, ale też ze słodkim miodem, i właśnie taką mieszankę warto przygotować do wieczornego napoju.

Syrop z imbiru sprawdza się jako dodatek do grzanego wina lub piwa, pasuje nawet do świątecznych kompotów na bazie suszonych owoców. Syrop jest gęsty, więc można nim polewać różnego rodzaju desery, od śniadaniowych naleśników po słodkie ciasteczka i lody.

Aromatyczny syrop z imbiru będzie pasować również do obiadu. Najlepiej ten smak komponuje się z jasnym mięsem jak kurczak – imbirowy syrop dodajemy do marynaty albo doprawiamy nim gęsty, mięsny sos. Imbir jest na tyle wyrazisty w smaku, że do przygotowania takiego dania wystarczy zaledwie kilka łyżek i jak najbardziej można syropem zastąpić starty korzeń albo przyprawę w proszku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *