Mięso z drobiu – jakie ma wartości odżywcze? Dlaczego warto je spożywać?

Jednym z najpopularniejszych mięs wśród Polaków jest mięso drobiowe. W kuchni znajduje ono liczne zastosowania, gdyż można je przyrządzać na różne sposoby. Świetnie komponuje się z rozmaitymi dodatkami, które wspaniale podkreślają ich smak.

Dlaczego warto jeść mięso drobiowe?

Mięso z drobiu opłaca się jeść z wielu powodów. Przede wszystkim zawiera ono bardzo dużo pełnowartościowego białka, które organizm przyswaja z łatwością. Poza tym nie jest to mięso tłuste, więc idealnie nadaje się m.in. dla osób, które się odchudzają, są na diecie ze względów zdrowotnych lub po prostu dbają o dobrze zbilansowaną dietę. Mięso drobiowe ma sporo cennych wartości odżywczych. Zawiera dużo cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B – składniki te przyczyniają się do wzmocnienia odporności. Omawiane mięso ma też w składzie dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz charakteryzuje się niską temperaturą topnienia tłuszczu. Jak jednak przypominają eksperci z działu mięsnego sieci Carrefour, trzeba kupować wyłącznie mięso najlepszej jakości pochodzące od sprawdzonych i doświadczonych sprzedawców.

Jakie są rodzaje mięs drobiowych?

Mięso z kurczaka to zdecydowanie najpopularniejsze wśród Polaków mięso drobiowe. Wyróżnia się ono podatnością na obróbkę oraz wysoką kruchością. Jest delikatne w smaku, który można podkreślić na rozmaite sposoby. Mięso z indyka również jest bardzo często spotykane na polskich stołach. Trzeba jednak brać poprawkę na to, że jeśli nie zostanie przyrządzone właściwie, będzie suche. Jest bardzo chude, co wynika z tego, że indyki należą do grona bardzo umięśnionych ptaków. Wspaniale komponuje się ze słodko-kwaśnymi marynatami. W Stanach Zjednoczonych pieczony w całości indyk jest potrawą spożywaną z okazji Święta Dziękczynienia. Na uwagę zasługuje również mięso z kaczki, które obecnie w wielkim stylu powraca do łask.

Z racji na to, że jest ono tłuste, do jego smażenia lub pieczenia nie trzeba stosować dużych ilości tłuszczu. Tworzy fantastyczne połączenie z cytrusami, wyśmienicie smakuje też w potrawach orientalnych. Podobnymi właściwościami odznacza się mięso z gęsi bardzo zbliżone do mięsa z kaczki pod kątem składu oraz smaku. Mówiąc o mięsie drobiowym, warto jeszcze przy tej okazji wspomnieć o mięsie przepiórczym. W dawnej Polsce jadano je w ogromnych ilościach, teraz nie jest raczej łatwo dostępne – a szkoda, bo jest chude i delikatne. Do mięsa drobiowego zalicza się też m.in. mięso strusie, z perliczek oraz z bażantów, ale sporadycznie trafiają one na talerze Polaków z uwagi na trudną dostępność i wysokie ceny.

Podroby drobiowe – czy warto je jeść?

Mięso drobiowe kojarzy się najczęściej z piersiami, udkami i podudziami. Należy jednak pamiętać o podrobach, które wśród Polaków mają niemałe grono zwolenników. Do podrobów zaliczane są: serca, żołądki, nerki, płuca, mózgi, ozory, grasice oraz inne części ciała zwierząt, które nie są kośćmi i mięśniami. Co prawda podroby drobiowe są powszechnie uważane za produkty niższej jakości, ale w praktyce zasługują na znacznie wyższą ocenę. Są idealnym źródłem pełnowartościowego białka, niacyny oraz witamin A, B12 i B2. W podrobach nie brakuje również żelaza, fosforu, miedzi i cynku. Dietetycy zalecają włączyć je do diety, niemniej – jak ze wszystkim – lepiej zachować umiar.

Należy też brać poprawkę na to, że są to produkty o bardzo krótkim terminie przydatności do spożycia, dlatego powinno się wybierać wyłącznie wysokogatunkowe podroby drobiowe. Muszą być one świeże, co można poznać przede wszystkim po ich zapachu i powierzchni. Jeśli nie pachną najlepiej, a ich powierzchnia się lepi, to znak, że świeżość nie jest ich mocną stroną. Podroby to sprawdzona baza do niektórych zup i sosów, a także pasztetów, past oraz farszów do naleśników, krokietów, pierogów i pasztecików.

Mięso drobiowe w wersji mielonej – palce lizać!

Mięsa drobiowego można używać nie tylko w formie mniejszych lub większych kawałków, ale też w wersji mielonej. W sklepach da się bez problemu kupić gotowe mięso mielone drobiowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby odpowiednie części kurczaka czy indyka zmielić samodzielnie. Obecnie jest to proste dzięki elektrycznym maszynkom. Z mielonego mięsa drobiowego przyrządza się przede wszystkim kotlety – jest tu świetną alternatywą dla wieprzowiny. Bardzo smaczne są też burgery drobiowe przygotowane z mielonego mięsa. Nadaje się ono także do sosów, np. do makaronów. Wystarczy tylko odpowiednio je doprawić, aby podkreślić jego wyjątkowy smak.

Mięso z drobiu uchodzi za jedno z najzdrowszych mięs. Jest niezastąpione w sytuacjach, gdy trzeba szybko przyrządzić obiad lub inne danie, np. wytrawną sałatkę. Gotowane w wodzie lub na parze, pieczone, grillowane, smażone czy duszone – mięso drobiowe zawsze smakuje wybornie. Jest przy tym lekkostrawne i pozytywnie wpływa na funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego i krążenia. Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Można podawać je nawet małym dzieciom na etapie rozszerzania diety. Niemniej warto kupować mięso drobiu z wolnego wybiegu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *