sposoby na pszyna kawe w domu

Sposoby na pyszną kawę w domu

Wielu ludzi nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej, ciepłej kawy. Dodaje ona pozytywnej energii na kilka kolejnych godzin. Sprawia, że nawet najbardziej ponury poranek staje się przyjemnym czasem. Doskonale, jeśli można skorzystać z ekspresu i w parę minut mieć w zasięgu ręki ten cudowny napój. Jeszcze lepiej kiedy tuż za rogiem czeka otwarta kawiarnia z najlepszym baristą. Najczęściej jednak domownicy sami przygotowują kawę, która mocno odbiega od mistrzowskich standardów.

Wielu ludzi nie ma pojęcia, że idealnie przygotowana kawa w domu nie wymaga użycia ekskluzywnego i drogiego sprzętu. Każdy może cieszyć się tym znakomitym napojem w swym ulubionym fotelu, poznając jedynie kilka sekretów.

Przede wszystkim podstawą są dobrej jakości ziarna kawy. Przechowywać należy je w odpowiednim pojemniku. Barista odmierza tylko tyle ziaren, ile potrzebuje w danej chwili. Kawa na powietrzu szybko traci swój aromat.

Kolejna rzecz to rozróżnienie dwóch podstawowych gatunków kawy, a mianowicie Arabica i Robusta. Pierwsza jest uznawana za kawę z wyższej półki. Jest delikatna, z wyczuwalną kwaskową nutą, ale nie kwaśną, a równocześnie słodkim, łagodnym smakiem. Druga, czyli Robusta ma wyraźniejszy gorzkawy aromat, z orzechową nutą i jest niemal dwa razy mocniejsza ze względu na dużą zawartość kofeiny.

Odpowiednia temperatura wody to kolejny krok do sukcesu. Żaden barista nie zaleje kawy wrzątkiem. Idealną jest temperatura nie przekracza 94˚C i nie może być niższa niż 88˚C. Taką wodą zaparza się kawę przy użyciu np. praski francuskiej.

Sposób na idealną kawę z kawiarki?

Kawa z kawiarki, która dostępna jest na przykład na stronie https://www.sklepsegafredo.pl/kafetiera,id83.html , doskonale oddaje swój smak i aromat. Przygotowana w ten sposób nierożni się zupełnie od tej z ekspresu. Należy jednak zrobić to w odpowiedni sposób. Do przygotowania jednego espresso należy użyć 18 g ziarna. Kolejnym krokiem jest ich zmielenie. Do tego celu wykorzystać można młynek ręczny lub elektryczny, nie ma to większego znaczenia. Ważne by ziarna były drobno zmielone. Tak przygotowane wsypuje się do sitka, a do głównego zbiornika należy wlać wodę o temperaturze 60-70˚C. Następnie umieszcza się dokładnie zakręconą kafetierę na palniku do momentu, kiedy na powierzchni zaczyna się tworzyć pianka. Kiedy tak się zadzieje, należy wyłączyć gaz i zdjąć kawiarkę. Kafetiera powinna chwilę odstać bez otwierania, żeby kawa oddała cały swój aromat. Ta chwila wystarczy, by cieszyć się idealnym, własnoręcznie przygotowanym espresso.

Kawa z pianką jak z ekspresu?

Znając idealny sposób zaparzania espresso, każdy jest w stanie przygotować niesamowitą kawę z pianką, taką jak domowe cappuccino czy latte.

Podstawowa sprawa to mleko. Powinno być ono dobrej jakości z minimalną zawartością tłuszczu 2 %. Aby uzyskać doskonałą piankę, można mleko chwilkę podgrzać w kuchence mikrofalowej, ale przy użyciu garnuszka łatwiej można kontrolować jego temperaturę. Powinna ona osiągnąć 65˚C gdyż to właśnie w tym momencie mleko jest najbardziej słodkie. Następnie można użyć zwykłego spieniacza na baterię. Łatwo jest go jednak zastąpić, przelewając ciepłe mleko do szczelnie zakręconego słoiczka, a następnie energicznie, przez chwilę potrząsać. Weganie mogą skorzystać z mleka kokosowego lub innego roślinnego. Pianka zrobi się wystarczająco puszysta.

Jest wiele różnych sposobów podawania kawy, a to kilka z nich:

  1. Cappuccino – espresso z dużą ilością spienionego mleka
  2. Latte – espresso z mlekiem i pianką
  3. Flat White – espresso z mlekiem
  4. Americano – espresso z wodą
  5. Kawa po wiedeńsku espresso z bitą śmietaną.

Podsumowując, żeby cieszyć się idealną domową kawą, nie trzeba być wykwalifikowanym baristą czy posiadaczem drogiego sprzętu. Wystarczy zapamiętać wymienione powyżej triki, by zaskoczyć swoich gości, udowadniając, że kawa bez ekspresu potrafi zastąpić tą podawaną w ulubionej kawiarni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *