Jak w odpowiedni sposób prezentować jedzenie?

Kucharze pracują nad jedzeniem przez niezliczone godziny, aby stworzyć chwilę przyjemności dla swoich gości. Jednak pozostaje jeszcze kwestia prezentacji poszczególnych dań. Często przyjmowana za pewnik lub pozostawiona po namyśle, kwestia ta powinna podkreślać jakość jedzenia i technik przygotowania, jednocześnie angażując zmysły gościa.

Elementy talerza

Prezentacje talerzy z jedzeniem rozpoczynamy od opanowania podstaw prawidłowych technik kulinarnych, wysokiej jakości potraw oraz doboru kompletu naczyń, które pasują do posiłku. Dlatego w niniejszym artykule przedstawimy kilka rad, aby osiągnąć w tej materii sukces, nie tylko w wymiarze restauracyjnym, ale i domowym!

Elementy znajdujące się na talerzu powinny angażować zmysły i wzbudzać zainteresowanie. Tym samym danie musi być starannie zaplanowane, aby zrównoważyć smaki, tekstury, kolory i metody gotowania. Przeplataj składniki dla uzyskania poczucia kompozycji i harmonii. Proces rozpoczyna się od włączenia w cały proces najlepszych i najświeższych składników, wykonania dokładnych cięć noża i zastosowania precyzyjnych technik, które podkreślają jakość jedzenia i talenty szefa kuchni (również tego domowego!). Tym bardziej, gdy danie łączą sosy i inne uzupełniające składniki. Ostatnim akcentem jest rozsądne użycie dodatków. Każde ogniwo powinno się tam znaleźć z jakiegoś powodu, nic nie powinno być dziełem przypadku.

Główny element

Za główny element prezentacji jedzenia odpowiada centralny punkt talerza. W przypadku pikantnych dań często jest to białko, takie jak mięso, ryby lub drób, które wymaga umiejętności rzeźniczych i kontroli porcji. Z kolei dania wegetariańskie często wyróżniają się makaronem, risotto, ziarnami i roślinami strączkowymi, które są delikatnymi produktami. Po przygotowaniu i ugotowaniu należy natychmiast je podać, aby zachować ich świeży wygląd. Przekąski, w tym zupy, sałatki czy wędliny należy podawać ostrożnie i precyzyjnie, aby uzyskać maksymalny efekt wizualny.

Świeże, chrupiące, kolorowe sałaty z atrakcyjnymi dodatkami, zupy podane z odpowiednią konsystencją i zdobieniami oraz odpowiednio przygotowane i pokrojone wędliny są ważne na otwarcie posiłku. Desery jako ostatni rozdział doświadczenia kulinarnego, powinny zawierać świeże, bogate i słodkie smaki z różnorodnością tekstur, w tym ciasteczka, skórki owoców i dodatki. Właściwe wykonanie wymaga chrupkiej konsystencji ciasta, gładkiej i kremowej konsystencji lodów lub musu oraz kolorowych dodatków z ziół.

Podsumowanie

Naszym zdaniem nie należy traktować prezentacji jedzenia (niezależnie od tego, czym mowa o środowisku restauracyjnym czy domowym) w sposób pobieżny. Człowiek je również oczyma, a z pewnością atrakcyjnie wizualnie danie jest lepiej przyjmowane. W tym celu jednak należy uprzednio wyposażyć się w wysokiej jakości komplet talerzy na różne okazje. Jeśli posłużymy się np. naczyniami mającymi już dawno temu swój okres świetności (i wytrzymałości), to efekt nie będzie niestety zadowalający.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *