Najzdrowsze gatunki mięs – po które rodzaje warto sięgać i w jakiej formie je podawać?
Mięso to produkt, który ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników. W ostatnich latach wiele mówi się o szkodliwości mięs, gdy w rzeczywistości to właśnie one są źródłem białka, witamin i minerałów, dają siłę i energię do życia. Które rodzaje mięs wybierać i na co zwracać uwagę dokonując zakupu? Podpowiadamy i przedstawiamy najważniejsze wskazówki.
Czy mięso jest zdrowe?
Wiele osób zastanawia się nad tym, czy mięso jest zdrowe i czy należy je spożywać. Obecnie ogromnym uznaniem cieszy się dieta wegańska, a także różne odmiany diety wegetariańskiej. Okazuje się jednak, że to właśnie mięso zawiera bardzo dużą ilość białka, a także dostarcza do organizmu cennych witamin, minerałów i aminokwasów.
Najzdrowsze gatunki mięs
Ogólnie można uznać, że najzdrowsze gatunki mięs to te, które zawierają w sobie dużo wartości odżywczych, a jednocześnie mało tłuszczu.
Dziczyzna
Zdaniem zdecydowanej większości ekspertów najzdrowszym mięsem jest dziczyzna. Dzieje się tak dlatego, ponieważ zwierzęta te żyły na wolności, a nie były hodowane. Dodatkowo odżywiały się naturalnym pokarmem, a tym samym są najbardziej zbliżone do mięsa, które człowiek spożywał w dawnych wiekach. Sarny, dziki, jelenie i inne tego typu zwierzęta, spożywają pokarm, który nie jest zanieczyszczony antybiotykami i innymi dodatkami. Ilość tłuszczu w dziczyźnie jest niewielka, natomiast takie mięso zawiera za to bardzo dużo białka. Dziczyznę warto więc spożywać jak najczęściej.
Drób
Mięso drobiowe jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych w Polsce. Co prawda jest to mięso hodowlane, jednak zawiera ono dużo białka, a mało tłuszczu. Dodatkowo drób zawiera witaminy, aminokwasy i minerały. Najlepiej wybierać mięsa drobiowe z hodowli ekologicznych, gdzie nie było stosowanych hormonów wzrostu, antybiotyków oraz konserwantów.
Cielęcina
Cielęcina to mięso czerwone, jednak jest szczególnym gatunkiem, ponieważ zawiera dużo białka i witamin. Dodatkowo jest ona małokaloryczna i bardzo lekkostrawna. Właśnie dlatego cielęcina świetnie sprawdza się w przypadku osób, które dbają o swoją masę ciała lub odchudzają się, a także dla dzieci.
Jakie mięso wybrać?
Decydując się na zakup mięsa, warto sprawdzić przede wszystkim, jaki mógł być tryb życia danego zwierzęcia i czym mogło się ono żywić. Dziczyzna jest najzdrowsza ze względu na to, że zwierzęta żyły w środowisku naturalnym, jednak także drób i cielęcina z wielu hodowli są bardzo zdrowe i odpowiednie. Spore znaczenie ma kwestia antybiotyków i hormonów wzrostu, a także konserwantów i sztucznych składników.
Gdzie kupić zdrowe i smaczne mięso?
Wybierając mięso najlepiej zwracać uwagę nie tylko na jego gatunek i zawartość składników odżywczych, ale także na miejsce pochodzenia. Doskonale sprawdzą się produkty od Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Hańderek, czyli firmy, która koncentruje się na tradycyjnych recepturach. Hańderek to producent wędlin i mięs premium, dzięki czemu produkty tej marki idealnie sprawdzą się dla wszystkich klientów. Każdy znajdzie coś dla siebie, zgodnego z własnymi preferencjami. Na stronie Hańderek można dodatkowo znaleźć ciekawe przepisy na dania mięsne, które można wykorzystać w swojej domowej kuchni, przygotowując smaczne dania dla rodziny i znajomych.