Sałatka z zupek chińskich – prosty przepis

Gdy potrzebujesz nowych smaków – sałatka z zupek chińskich będzie zaskoczeniem.

Sałatka z zupek chińskich jest ekspresową i bardzo prostą sałatką. Wykonasz ją w zaledwie trzech banalnych krokach. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie swojego jadłospisu, to ta sałatka będzie dobrą odmianą. Jest to dosyć nietypowa sałatka, więc jeśli chcesz zaskoczyć gości to z tą potrawą może się udać. Każdy kto uważa, że zupki chińskie można zjadać tylko w ten sposób, jak jest napisane na ich opakowaniu, to zdecydowanie się myli. Produkty, których potrzeba do wykonania tego dania, powinny znajdować się raczej w każdym domu. Jeśli nie, to zapewniam, że składniki kupisz w nawet najmniejszym osiedlowym sklepie spożywczym. Sałatka jest kolorowa, dzięki czemu zachęca i pobudza apetyt. Taką potrawę chętnie jedzą również dzieci, co ucieszy niejednego rodzica niejadka. 

Spis produktów do wykonania prostej sałatki z zupek chińskich.

Do przygotowania podstawowej porcji sałatki potrzebujesz:

  • zupki chińskie z makaronem w wersji łagodnej i pikantnej – 2 opakowania,
  • papryka czerwona – 1 sztuka,
  • papryka żółta – 1 sztuka,
  • ogórek zielony szklarniowy – 1 sztuka średniej wielkości,
  • majonez – ok. 5 kopiastych łyżek,
  • sól, pieprz – do smaku.

Sposób przygotowania sałatki z zupek chińskich.

Krok 1:

Do dosyć sporej miski wsypać zawartość obu zupek. Makaron należy drobno pokruszyć, tak aby nitki miały mniej więcej 1 cm długości. Najprostszym sposobem jest ugniecenie go rękami jeszcze w zamkniętych opakowaniach. Wsypać przyprawy z zupek – wszystkie oprócz dołączonego tłuszczu (w zależności od wersji zupki z jakiej korzystamy, można znaleźć tam taką przyprawę). Nie należy dodawać przypraw z ostrej zupki, jeśli chcemy mieć łagodną wersję.

Krok 2:

Pokroić w drobną kostkę warzywa: czerwoną i żółtą paprykę oraz obrany ogórek. Na bieżąco wsypywać do miski z zupkami.

Krok 3:

Dodać majonez, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz do swoich preferencji. Jeśli sałatka będzie wydawać się „sucha” można dodać więcej majonezu. Wstawić do lodówki na około 30-60 min. aby napęczniała. Gdy makaron zmięknie, sałatka jest gotowa do spożycia.

Z czym i kiedy podawać sałatkę z zupek chińskich?

Ze względu na to, że sałatka zawiera makaron można ją jeść jako samodzielne danie. Świetnie będzie również pasować do słonych przystawek, kanapek, kurczaka lub bułek i chleba. Sprawdzi się na imprezach, spotkaniach oraz domówkach. Nadaje się na kolację oraz przekąskę w ciągu dnia. Przygotowana sałatka może stać w temperaturze pokojowej pół dnia, nic się z nią nie stanie. Przechowywana w lodówce, przykryta, będzie dobra nawet przez trzy dni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *