Jak zaparzyć najlepszą kawę? Jak wybrać ziarna kawy do mielenia?

Rytuał parzenia kawy

Kawa jest napojem z którym spotykamy się na co dzień. Ze względu na swoje właściwości i smak cieszy się popularnością na całym świecie. Wielu ludzi nie wyobraża sobie dnia bez choćby jednej filiżanki aromatycznej kawy. Coraz częściej zastanawiamy się jak zaparzyć najlepszą kawę w domowym zaciszu i jak dobrać odpowiednie ziarna aby wydobyć to czego oczekujemy od filiżanki napoju. Codzienny rytuał spożycia kawy nie powinien pozostawać przecież bez wyrazu.

Jak zaparzyć najlepszą kawę?

Metod i sposobów parzenia kawy jest wiele. Jednak jak zaparzyć najlepszą kawę? Wielu zgodzi się że brak jednej receptury, wszystko zależy od indywidulanych preferencji. Istotne jest aby podać kawę natychmiast po zaparzeniu. Powszechnie uważa się że 5 minut po zaparzeniu nie gwarantuje już takich samych doznań smakowych. A pytanie jak zaparzyć najlepszą kawę staje się nieistotne. Aromat kawy ma wiele wspólnego z temperaturą parzenia, za optymalną uznaje się 90°C. Za wysoka temperatura odbija się niekorzystnie na smaku spalając olejki eteryczne, za niska wpływa natomiast na kwasowość i rozwodnienie wywaru. Warto także zadbać o ciepło porcelany w której ma być podana kawa. Taki zabieg przyczyni się do pogłębienia aromatu i zapachu przygotowanego napoju. Aby zaparzyć najlepszą warto posiłkować się rozmaitymi urządzeniami. Do tego celu idealne będą różnego rodzaju filtry, karafki, tygielki, kawiarki czy ekspresy.

Jak wybrać ziarna do mielenia?

Parząc kawę marzymy o idealnej, o smaku niczym z kawiarni prowadzonej przez profesjonalnych baristów. Stając do boju o to jak zaparzyć najlepszą kawę, nie można zapomnieć o doborze odpowiednich ziaren. Ich świeżość świadczy przede wszystkim o jakości kawy. Jak wybrać ziarna do mielenia? Istnieje kilka czynników na których należy się skupić przy wyborze ziaren. Istotny jest ich rodzaj i stopień palenia. I tutaj ponownie wszystko zależy od indywidualnych potrzeb osób stających przez pytaniem, jak wybrać ziarna do mielenia. Każdy rodzaj kawy ma swoje właściwości, jedne charakteryzują się goryczą i wysoką zawartością kofeiny, inne pełnym i zrównoważonym smakiem. Również poziom wypalenia kawy ma istotne znaczenie, im ciemniejsza tym więcej goryczy możemy się spodziewać. Jak zaparzyć najlepszą kawę z odpowiednich ziaren. Ponownie należy się skupić na świeżości. Wybierając ziarna do mielenia warto skupić uwagę na dacie ich palenia, ze względu na fakt iż z biegiem czasu cenne aromaty mogą zanikać nawet mimo zamkniętego opakowania. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *