Ciasto Styropian – przepis na placek Styropian z owocami

  Nazwa jest bardzo intrygująca – ciasto styropian. Chociażby już z tego powodu, że ma się do czynienia z taką nazwą, wszyscy chcą wypróbować tak wyjątkowy deser. Warto przekonać się, jak naprawdę smakuje styropian w wersji na słodko. Czy przyrządzenie takiego deseru będzie trudne? Jeżeli ktoś ma do tego odpowiednie podejście, to na pewno uda mu się przygotować Styropian w wersji z owocami do popołudniowej kawy.

Ciasto styropian z owocami – przepis

  W pierwszej kolejności lista zakupów. Do przyrządzenia Styropianu będą potrzebne:

3 szklanki mąki pszenne,

5 żółtek,

1 kostka masła,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 szklanki cukru.

Z tych składników przyrządzimy kruszonkę. Do przyrządzenia samej masy będą potrzebne:

1000 g jogurtu brzoskwiniowego z kawałkami owoców,

1 budyń śmietankowy,

200 g wiórków kokosowych,

1/2 szklanki cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

5 białek.

Jeżeli chodzi o owoce, to można wybrać porzeczki lub truskawki – najlepiej świeże.

Ciasto styropian z owocami – przygotowanie

  Przystępujemy do pracy nad ciastem Styropian.

  W pierwszej kolejności wykonujemy kruszonkę. Mąkę przesiewamy do miski, a w następnej kolejności łączymy ją z proszkiem, cukrem i masłem. Uprzednio masło warto posiekać na mniejsze kawałki, aby można było je połączyć z wymienionymi produktami sypkimi. Z całości robimy kopczyk, do którego po kolei wbijamy 5 żółtek. Całość mieszamy i wyrabiamy tak długo, aż powstanie z tego ciasto jednolitej konsystencji. Tak uzyskane ciasto dzielimy na dwie części i przygotowujemy z tego powoli kruszonkę.

  Teraz czas na masę. Jogurt łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz z budyniem i całość bardzo starannie mieszamy, aby składniki sypkie rozmieszały się i rozpuściły. Potem do całości dodajemy wiórki kokosowe i nadal delikatnie mieszamy. Wszystkie białka jakie mamy ubijamy na sztywną pianę z odrobiną szczypty soli. Jogurt łączymy z pianą z białek i wszystko ponownie razem mieszamy, aby wszystkie składniki mogły się połączyć.

  Do przyrządzenia ciasta z takiej ilości składników najlepiej przygotować blachę o wymiarach 22x34cm. Dno smarujemy i bułką tartą. Na dnie odpowiednio przygotowanej blachy wysypujemy jedną porcję kruszonki. Nakładamy na to masę, a potem owoce umyte i obrane na małe kawałki, jeżeli będzie potrzeba. Na owoce wykładamy drugą porcję kruszonki.

  Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na 160 st. C. Całość pieczemy przez jedną godzinę. Po wystygnięciu ciasta pozostanie nam już tylko cieszyć się niezwykłym smakiem Styropianu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *