Ciasto Styropian – przepis na placek Styropian z owocami
Nazwa jest bardzo intrygująca – ciasto styropian. Chociażby już z tego powodu, że ma się do czynienia z taką nazwą, wszyscy chcą wypróbować tak wyjątkowy deser. Warto przekonać się, jak naprawdę smakuje styropian w wersji na słodko. Czy przyrządzenie takiego deseru będzie trudne? Jeżeli ktoś ma do tego odpowiednie podejście, to na pewno uda mu się przygotować Styropian w wersji z owocami do popołudniowej kawy.
Ciasto styropian z owocami – przepis
W pierwszej kolejności lista zakupów. Do przyrządzenia Styropianu będą potrzebne:
- 3 szklanki mąki pszenne,
- 5 żółtek,
- 1 kostka masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru.
Z tych składników przyrządzimy kruszonkę. Do przyrządzenia samej masy będą potrzebne:
- 1000 g jogurtu brzoskwiniowego z kawałkami owoców,
- 1 budyń śmietankowy,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 białek.
Jeżeli chodzi o owoce, to można wybrać porzeczki lub truskawki – najlepiej świeże.
Ciasto styropian z owocami – przygotowanie
Przystępujemy do pracy nad ciastem Styropian.
W pierwszej kolejności wykonujemy kruszonkę. Mąkę przesiewamy do miski, a w następnej kolejności łączymy ją z proszkiem, cukrem i masłem. Uprzednio masło warto posiekać na mniejsze kawałki, aby można było je połączyć z wymienionymi produktami sypkimi. Z całości robimy kopczyk, do którego po kolei wbijamy 5 żółtek. Całość mieszamy i wyrabiamy tak długo, aż powstanie z tego ciasto jednolitej konsystencji. Tak uzyskane ciasto dzielimy na dwie części i przygotowujemy z tego powoli kruszonkę.
Teraz czas na masę. Jogurt łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz z budyniem i całość bardzo starannie mieszamy, aby składniki sypkie rozmieszały się i rozpuściły. Potem do całości dodajemy wiórki kokosowe i nadal delikatnie mieszamy. Wszystkie białka jakie mamy ubijamy na sztywną pianę z odrobiną szczypty soli. Jogurt łączymy z pianą z białek i wszystko ponownie razem mieszamy, aby wszystkie składniki mogły się połączyć.
Do przyrządzenia ciasta z takiej ilości składników najlepiej przygotować blachę o wymiarach 22x34cm. Dno smarujemy i bułką tartą. Na dnie odpowiednio przygotowanej blachy wysypujemy jedną porcję kruszonki. Nakładamy na to masę, a potem owoce umyte i obrane na małe kawałki, jeżeli będzie potrzeba. Na owoce wykładamy drugą porcję kruszonki.
Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na 160 st. C. Całość pieczemy przez jedną godzinę. Po wystygnięciu ciasta pozostanie nam już tylko cieszyć się niezwykłym smakiem Styropianu.