Domowe masło orzechowe, jak je zrobić? Przepis krok po kroku
Pierwszy raz kupiłeś masło orzechowe i z miejsca zakochałeś się w tym słonym przysmaku? Cudowna konsystencja, wysoka zawartość zdrowych tłuszczy i wartościowe źródło białka roślinnego. Wszystko to jednak kosztuje, a masz wrażenie że ceny sklepowych maseł są nieco zawyżone? Nic nie szkodzi, bo właśnie teraz przedstawię Ci prosty przepis na wykonanie tego brązowego cuda w warunkach domowych.
Zachęcony?
Jeśli nie, to czas na prostą matematykę – cena składników jest łącznie dwa razy niższa niż koszty półkowego masła orzechowego!
Przepis na domowe masło orzechowe
Składniki:
(na mniej więcej 450g, aby wykorzystać standardowy słoik do masła kupiony w sklepie)
– 450g orzechów ziemnych niesolonych
– 1/3 łyżeczki soli
Narzędzia:
– blender ręczy z pojemnikiem i ostrzem w kształcie litery „S” lub inny przybór zdolny zmielić orzechy
– łyżka
– słoik o pojemności 0,5 l
Szczegóły:
– dodatek soli jest opcjonalny i zależy od osobistych preferencji, masło wyjdzie także bez soli
– aby ułatwić miksowanie orzechów, dodaj do pojemnika na blender łyżkę oleju naturalnego (np. z pestek winogron)
– warto zróżnicować doznania smakowe poprzez dodanie do mieszaniny miodu, wiórków kokosowych, cynamonu lub kakao. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!
– nie przegrzej blendera i rób przerwy w trakcie pracy
1. Przenieś porcję orzechów (150g) do pojemnika, dodaj szczyptę soli i miksuj, dopóki nie zacznie wydzielać się z nich tłuszcz – struktura stanie się kremowa.
2. Przełóż masło orzechowe do słoika i powtórz punkt 1. dwa razy dla pozostałej ilości.
Oddzielający się z czasem tłuszcz nie jest powodem do zmartwień – wystarczy dokładnie przemieszać masę. Termin przydatności domowego masła to około miesiąc w chłodnym, zacienionym miejscu.
A co, jeśli wolisz wersję z kawałkami orzechów?
Nic prostszego!
Do gotowej już masy kremowej dodaj rozdrabniane przez kilka sekund orzechy ziemne (im dłużej miksujesz tym mniejsze kawałki wyjdą).
Nie każdy lubi fistaszki, ale nie oznacza to że musisz odmówić sobie tej przyjemności. Niemal wszystkie orzechu są wartościowym źródłem kwasów tłuszczowych, białka, witamin i minerałów. Jedyne, co je rozróżnia to proporcje.
Masło orzechowe można wykonać również z orzechów laskowych, włoskich, brazylijskich, migdałów, nerkowców a nawet z pistacji. Warto poeksperymentować i stworzyć mieszanki różnych orzechów, skomponowane z kilku rodzajów.
Czy poza ceną, coś jeszcze przemawia za robieniem masła w domu?
Z pewnością jest to świadomość tego, co znajduje się w środku. Mimo precyzyjnych zastrzeżeń, których muszą trzymać się producenci, często w słoikach znajduję się ogromna ilość soli dodawanej sztucznie, aby podbić smak. O innych, szkodliwych przy dłuższym spożywaniu olejach nie wspomnę.
Jedynym minusem jest to, że musisz wykonać je sam. Zapewniam jednak, że kilka minut miksowania Cię nie zbawi, a spora oszczędność i zalety związane z aspektem odzywczym przebijają kilkakrotnie konieczność pichcenia.
Smacznego!