Jak rozłupać orzechy włoskie i laskowe bez dziadka do orzechów?

Kilka sposobów jak rozłupać orzechy włoskie

Orzechy włoskie to rośliny cenione na całym świecie ze względu na swój unikalny smak, właściwości i rozmaity sposób wykorzystania w kuchni. Każdy z nas niejednokrotnie w swoim życiu łuskał orzechy  za pomocą tradycyjnego dziadka do orzechów. Wiąże się to oczywiście z rozgniecionymi owocami, które stanowią najcenniejszą część rośliny. Jednak aby tego uniknąć możemy skorzystać z innych metod łupania orzechów włoskich. Jedną z popularniejszych i bardzo prostych, która nie wymaga  specjalistycznego sprzętu ani siły, jest użycie małego nożyka. Polega ona na tym, że przekręcamy energicznie czubek noża w szczelinie łączącej dwie łupiny. Podczas korzystania z tego sposobuzachodzi bardzo mała szansa na uszkodzenie owoców, co stanowi ogromną zaletę. Drugim sposobem na pozbycie się łupin jest użycie młotka lub tłuczka do mięsa. Ta metoda wymaga od nas trochę wprawy, jeśli nie chcemy jednocześnie uszkodzić środkowej zawartości orzecha, jest ona jednak bardzo przydatna kiedy w zasięgu ręki nie mamy żadnego innego urządzenia.

Sposoby jak rozłupać orzechy laskowe

Orzechy laskowe to również bardzo smaczna przekąska o szerokim zastosowaniu w branży spożywczej. Poza cennymi witaminami i wartościamisą, podobnie jak orzechy włoskie, źródłem zdrowego tłuszczu roślinnego, dlatego warto dodawać je do codziennych posiłków. Jak poradzić sobie ze skorupką tego orzecha? Warto pamiętać, że łupina w tym  przypadku nie jest tak twarda jak w przypadku orzecha włoskiego. W związku z tym, jeśli mamy do rozłupania kilka sztuk, możemy spróbować własnych sił i rozgnieść skorupkę w dłoniach. Jeżeli potrzebujemy rozłupać większą ilość orzechów laskowych możemy zanurzyć je w wodzie, a następnie umieścić na rozgrzanej patelni. Skorupki po pewnym czasie powinny zacząć pękać, pozostawiając w całości jadalną część rośliny. Możemy również skorzystać z piekarnika i uprażyć wyłożone na papierze do pieczenia orzechy laskowe, w temperaturze ok. 190-200 stopni Celsjusza. 

W jaki sposób ułatwić sobie łuskanie orzechów włoskich i laskowych?

Dobrym sposobem na ułatwienie sobie łuskania orzechów włoskich jest zmiękczenie ich w gorącej wodzie. Taką skorupkę o wiele prościej jest rozłupać, za pomocą młotka lub tłuczka. Rozmiękczona skorupa z całą pewnością przysporzy nam znacznie mniej problemów również wtedy, gdy będziemy mieli zamiar obrać orzechy za  pomocą nożyka. Warto więc ułatwić sobie życie i skorzystać z któregoś sposobu, zwłaszcza wtedy, kiedy pod ręką nie mamy tradycyjnego dziadka do orzechów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *