Przepis na pielmieni – ukraińskie pierogi z mięsem
Rosyjskie pierożki pielmieni, przepis na pielmieni, jak przygotować? Z czym podawać?
Pielmieni to tradycyjna potrwa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, oryginalnie pochodzących z Syberii, gdzie jest nadal bardzo popularną potrawą. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale od polskich pierogów z mięsem różnią się przede wszystkim farszem, który w pielmieni jest surowe, a kształt przypomina bardziej duże uszka.
Pielmieni co to jest? Z czym się je podaje?
Pielmieni to małe pierożki z farszem z różnorakiego mięsa podawane zazwyczaj z kwaśną śmietaną, roztopionym masłem lub musztardą. Tak naprawdę w każdej części Rosji, popularna jest inna wariacja tego tradycyjnego dania. Zazwyczaj oprócz farszu w środku pierożka jest aromatyczny rosół, dlatego aby rozkoszować się kompozycją smakową pielmieni, najlepiej jeść je w całości, z tego właśnie powodu oryginalnie ich rozmiar jest mniejszy niż nasze tradycyjne pierogi.
Pielmieni, składniki na ciasto i farsz. Jak je zrobić?
Tak jak wspominaliśmy wcześniej, do farszu można użyć dowolnego mięsa, zależy to przede wszystkim od tego, jakie lubimy. Poniżej podajemy przepis na tradycyjne danie.
Najpierw przygotowujemy ciasto:
- 4000 g mąki pszennej (najlepiej typ 480 lub 450)
- szczypta soli
- pół szklanki ciepłej wody
- 2 jajka
- łyżeczka oleju
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, olej, jajka i ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Ciasto jest takie, jak klasyczne ciasto na pierogi. Możemy również zrezygnować z dodania jajek, ciasto wtedy jest bardziej miękkie.
Składniki na farsz:
- 200 g wołowiny
- 200 g chudej wieprzowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki zimnej wody
- sól, pieprz, majeranek według uznania
Surowe mięso mielimy, następnie mielimy cebule z czosnkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy okrągłe kawałki za pomocą szklanki. Oryginalne pielmieni mają około 4-5 centymetrów średnicy. Układamy farsz na środku wyciętego koła z ciasta, lepimy pierożek i formujemy go w kształcie półksiężyca.
Gotowe pielmieni wrzucamy do gotującej się osolonej wody i na małym ogniu gotujemy około 4 minuty od wypłynięcia.
Tradycyjnie pielmieni podajemy z miseczką kwaśnej gęstej śmietany oraz z wodą wymieszaną z połową łyżeczki octu. Pierożki doprawiamy pieprzem. Najpierw namaczamy pielmieni w wodzie z octem, potem śmietanie i zjadamy w całości.
Pielmieni to pożywna potrawa, która zasmakuje każdemu, dlatego warto ją przygotować w ramach urozmaicenia dań obiadowych. Co ważne, jeśli zrobimy więcej pierożków, możemy je z powodzeniem zamrozić.