Ciastka Amerykanki – przepis na ciastka z kawałkami czekolady

  Amerykanki, Chocolate Chip Cookies, czy też po prostu ciastka z kawałkami czekolady – uwielbiane przez wiele osób łakocie, które w szybki sposób znikają z talerza. Można je kupić w sklepie, ale większą radość będziemy mieli podczas ich samodzielnego przygotowania. Są to ciasteczka łatwe w przygotowaniu, dlatego do ich wykonania można zaprosić dzieci.

Składniki na amerykańskie ciasteczka

  Aby móc upiec Amerykanki potrzebne będzie:

  • 155 g mąki pszennej, czyli jedna pełna szklanka,
  • 100 g masła,
  • 1/3 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 80 g białego cukru,
  • 80 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1 jajko,
  • 300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej).

Mając potrzebną listę zakupów, można zabrać się za przygotowanie łakoci.

Przygotowanie Amerykanek

  W pierwszej kolejności włączamy piekarnik,. aby ten nagrzał się do 160 stopni C. Potem przygotowujemy dwie średniej wielkości blachy. Należy wyłożyć je papierem do pieczenia, dzięki czemu ciastka podczas pieczenia nie będą przywierać do blachy.

  Mąkę przesiewamy do miski przy pomocy sitka. W następnej kolejności dodajemy do tego sodę oczyszczoną (proszek do pieczenia), sól oraz wanilię. Całość należy bardzo starannie wymieszać. Bierzemy drugą miskę, gdzie ubijamy masło razem z cukrem brązowym i białym. Całość należy ubijać przynajmniej przez pięć minut, dzięki czemu uzyska ono pożądaną konsystencję. Po tym czasie należy dodać do tego jajko i całość ponownie należy ubijać przez kolejne 5 minut. Sypkie składniki łączymy w jednej misce z ubitym jajkiem, masłem i cukrem. Całość razem miksujemy, aby wszystkie składniki razem się połączyły. Do tego dodajemy również posiekaną czekoladę i całość mieszamy łyżką lub można wykonać to nawet ręką.

  Nabieramy po 2 łyżki masy i formujemy z tego małe kulki, które układamy na blasze. Całość powtarzamy, aż ciasto zostanie wykorzystane. Uwaga! Należy pamiętać o tym, aby pomiędzy ciastkami zachować kilku centymetrowe odstępy. Z takiej ilości ciasta powinno wyjść około 18 ciastek. Należy pamiętać o tym, aby na blaszce ciastka nieco uklepać i spłaszczyć.

  Tak przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika na ok 14 do 15 minut. Blachę należy wyjąć z piekarnika, kiedy brzegi ciastek zaczną się delikatnie rumienić. Ciastka zastygają podczas studzenia, dlatego po wyjęciu ich z piekarnika może wydawać się, że są one jeszcze niedopieczone. Warto pamiętać o tym, aby Amerykanki były chrupiące na zewnątrz, a w środku muszą być ciągnące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *