Pięć narzędzi, które usprawnią pracę w profesjonalnej kuchni

Akcesoria i narzędzia, które usprawniają pracę w profesjonalnej kuchni to niezbędne elementy wyposażenia. W każdym obiekcie gastronomicznym czas jest bowiem na wagę złota – im szybciej i sprawniej zostaną wykonane wszystkie czynności, tym lepszą obsługę można zapewnić klientom. Dzisiaj przyjrzymy się pięciu elementom wyposażenia, dzięki którym praca w kuchni stanie się z pewnością wydajniejsza i wygodniejsza!

Krajalnica do wędlin i serów

Elektryczna krajalnica do wędlin czy serów to ten rodzaj urządzenia, który powinien stanowić podstawę wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni.

Na uwagę zasługuje z pewnością precyzja tego rodzaju sprzętu – krajalnice do wędlin przygotowują idealnie równe, bardzo cienkie lub przeciwnie, nawet centymetrowej grubości porcje. To doskonałe wsparcie dla lokali serwujących zimne przystawki czy firm cateringowych. Dzięki możliwości szybkiego przygotowania dużej porcji dodatków wygodniej i sprawnie udekorować i podać można kanapki, przekąski i żywność podobnego rodzaju. Krajalnica obowiązkowo powinna także znaleźć się w kuchni hotelowej, która każdego dnia wydaje posiłki dla gości, na przykład w formie szwedzkiego stołu.

Efektywne gotowanie i pieczenie

W każdym obiekcie gastronomicznym powinny funkcjonować odpowiednie urządzenia grzewcze. W nowoczesnej kuchni powinny to być z pewnością piece konwekcyjno-parowe.

W tego rodzaju urządzeniach kucharze mogą w tym samym czasie przygotowywać kilka różnych dań. Specjalna budowa pieca konwekcyjno-parowego, wykorzystującego obieg powietrza oraz zjawisko naparowywania potraw, przyspiesza proces obróbki cieplnej. Jednocześnie wszelkie gotowane, pieczone czy grillowane w piecu dania pozostają soczyste i równomiernie ciepłe tak na zewnątrz, jak i w środku. Każdy pracownik gastronomii przyzna, że korzystanie z wyposażenia tego typu usprawnia pracę w lokalu, bez względu na jego wielkość czy liczbę obsługiwanych gości.

Szybkie obieranie

Ile czasu zajmuje ręczne obieranie ziemniaków, buraków, selera czy innych bulwiastych warzyw? Stanowczo za dużo! Na szczęście profesjonalne, gastronomiczne obieraczki mogą znacznie usprawnić proces przygotowywania składników. W ciągu kilku minut urządzenia tego typu usuwają skórki z różnych twardych warzyw, dzięki czemu nadają się one natychmiast do dalszej obróbki. Jeśli w Twojej kuchni do tej pory nie pojawiły się obieraczki – koniecznie wprowadź przynajmniej jedną do wyposażenia. Szybko przekonasz się, jak wiele może zmienić!

Wygodne dozowanie napojów

Ekologiczne, efektywne i sprawne serwowanie napojów? Zastąp typowo butelkowane soki, wodę i podobne produkty napojami podawanymi z dozowników. W zależności od modelu takie akcesoria mogą w swojej konstrukcji mieć wbudowane wkłady chłodzące, dzięki czemu nie jest konieczne podawanie dodatkowej porcji lodu. Dozowniki do napojów sprawdzą się przy tym nie tylko w lokalu, ale i podczas różnego typu eventów i imprez cateringowych na świeżym powietrzu. Dzięki nim zaoszczędzisz mnóstwo czasu związanego z podawaniem butelek czy puszek, a do tego ograniczysz ilość generowanych odpadów. Same plusy!

Wygodny i bezpieczny transport żywności

Prowadzisz duży lokal gastronomiczny? A może masz firmę cateringową i codziennie dostarczasz znaczne ilości jedzenia do klientów w całym mieście? Twoją pracę usprawnią akcesoria transportowe. Specjalistyczne wózki gastronomiczne ułatwią przewożenie gotowych posiłków z kuchni na salę czy do pokoi klientów. Natomiast profesjonalne, termiczne pojemniki na żywność zapewnią utrzymanie odpowiedniej temperatury dań nawet podczas dłuższej trasy z lokalu – do zamawiającego.

Wyposażenie gastronomii to nie tylko powyższe urządzenia i sprzęt – otwórz się na różne możliwości i spraw, aby Twoja kuchnia zaskakiwała funkcjonalnością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *