zmywarka restauracja pulpit winterhalter

Jaka zmywarka jest potrzebna w restauracji?

Ręczne zmywanie naczyń w restauracji jest mało efektywne, wymaga zatrudnienia dodatkowego pracownika i zwiększa ryzyko wypadku przy pracy. Znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup zmywarki, musi to jednak być profesjonalny sprzęt, dedykowany właśnie gastronomii.

Jak szybko umyć dużo naczyń?

Sprawna obsługa gości w restauracji zależy od kilku czynników, a jednym z nich jest stały dostęp do czystych naczyń, zarówno tych do serwowania posiłków, jak i gotowania. Dziś trudno sobie wyobrazić restauracyjną czy hotelową kuchnię bez profesjonalnej zmywarki gastronomicznej. Taka zmywarka sprawnie czyści i dezynfekuje każdego rodzaju naczynia, a cykl mycia trwa kilka minut.

Zmywarki gastronomiczne różnią się wielkością, wydajnością oraz przeznaczeniem. Wybór sprzętu powinien być uzależniony od wielkości lokalu – w małym bistro wystarczy uniwersalna zmywarka kompaktowa, ale w dużej restauracji warto mieć oddzielną zmywarkę do garnków i przyrządów kuchennych, do naczyń oraz szkła. W hotelach i stołówkach dobrym rozwiązaniem są zmywarki z transportem taśmowym i koszowym od firmy Winterhalter, które mogą umyć nawet 6 tysięcy talerzy w ciągu jednej godziny.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze zmywarki gastronomicznej?

Typ zmywarki dobiera się w zależności od charakteru lokalu. Nie ma sensu inwestycja w zmywarkę do garnków, jeśli prowadzi się pub, czyli miejsce, w którym najważniejsza powinna być efektywna zmywarka do szkła. Z kolei tam, gdzie intensywnie używa się naczyń różnego typu, używanie tylko jednej zmywarki będzie kłopotliwe, ponieważ inaczej konfiguruje się sprzęt do delikatnej zastawy stołowej, a inaczej do mocno zabrudzonych patelni.

Kolejną kwestią jest wielkość kuchni. Zmywarki gastronomiczne to duży sprzęt, który wymaga miejsca, do tego musi być ustawiony tak, by pracownikom łatwo było ładować i opróżniać kosze z naczyniami. Sprawdzić należy także jakość sieci elektrycznej (duża zmywarka jest zwykle zasilana prądem o napięciu 400 V) oraz odpływ wody.

Na koniec warto się upewnić, czy producent zmywarki zapewnia pełen serwis, dostęp do części zamiennych oraz specjalistycznych środków czystości. Ze względu na wysoką cenę zmywarek gastronomicznych, wygodnym rozwiązaniem dla restauratorów jest wynajem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *