Flaczki wołowe na rosole: jak zrobić pyszne flaczki, którymi zaskoczysz domowników?
Flaczki wołowe na rosole to bardzo popularna zupa w Polsce. Przy odrobinie wysiłku, a także z wykorzystaniem dobrej jakości produktów, przygotować można pyszne flaczki, które zachwycą wszystkich domowników oraz gości. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach.
Prosty przepis na flaczki wołowe
Gazetka promocyjna Lidl zawiera wiele produktów w niskich cenach, które są niezbędne podczas gotowania flaczków wołowych. Do przygotowania flaczków niezbędna jest wołowina, woda, dwie marchewki, por, korzeń selera, korzeń pietruszki, flaki wołowe, trzy ząbki czosnku, przyprawy do smaku. Wszystkie te produkty obejmować może właśnie gazetkowa promocja – papryka to także warzywo, które wykorzystać można podczas gotowania. Aby przygotować flaczki, należy rozpocząć od bazy, czyli rosołu wołowego. W tym celu 1 kg wołowiny należy gotować na małym ogniu w 2,5 l wody wraz z marchewkami, porem, selerem oraz pietruszką. Ważne jest, aby podczas gotowania garnek był przykryty. Podczas gotowania bazy można przygotować flaki. Kupując świeże flaki w płatach, należy oczyścić je samodzielnie, a także pokroić. Można jednak kupić gotowe flaki – pokrojone i zamrożone. Istotne jest jednak, aby flaki nie były zbyt białe, gdyż oznacza to, że były moczone w roztworach octowych. Pokrojone flaki należy umieścić w osolonej wodzie oraz gotować przez 20 minut. Następnie należy odlać wodę, wymieniając ją na nową wodę i ponownie gotować flaki przez 20 minut. Po trzecim gotowaniu flaki prawdopodobnie będą już pozbawione nieprzyjemnego zapachu. Ważne jest przy tym, aby flaki były obgotowane w garnku bez przykrywki. Następnie gotowe paski flaków można dodać do bulionu z warzywami.
Bulion wołowy z flaczkami
Po przygotowaniu bulionu wołowego z pokrojonymi flaczkami należy go wyszumować. Następnie marchew, pietruszkę oraz seler warto pokroić na małe kawałki oraz odłożyć do osobnej miski. Podobnie postępuje się z mięsem, które posłużyło do przygotowania bulionu wołowego. Mięso dzieli się na mniejsze kawałki oraz umieszcza razem z warzywami. Natomiast do bulionu dodaje się ząbki czosnku, 3 łyżki majeranku, ziele angielskie, listki laurowe, mielony imbir oraz gałkę muszkatołową. Można wykorzystać także łyżeczkę ostrej oraz słodkiej papryki. Zupę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć moc, gotując ją na małym ogniu. Tak przygotowane flaki muszą gotować się przynajmniej 30 minut. Warto na bieżąco sprawdzać ich miękkość.
Pyszne flaki – przysmak dla rodziny
Po przynajmniej 30 minutach gotowania flaków, do garnka można dodać odłożone wcześniej mięso oraz pokrojone warzywa. Warto także sprawdzić smak zupy, decydując o tym czy warto dodać jeszcze odrobinę soli, pieprzu czy innych przypraw. Do flaków można również dodać zasmażkę. Wówczas na patelni umieszcza się 5 łyżek masła oraz 5 łyżek mąki. Całość należy mieszać energicznie przy pomocy drewnianej łyżki. Natomiast kiedy tłuszcz i mąka zaczną się pienić, całość przelewa się do garnka z zupą. Flaczki należy energicznie mieszać oraz odczekać do ponownego zagotowania się. Można również do zasmażki dodać drobno pokrojoną cebulę oraz ząbek czosnku, zgodnie z preferencjami. Należy jednak zwrócić uwagę na to, aby cebula była miękka i nieprzypalona – w innej postaci mogłaby negatywnie wpłynąć na smak flaków. Flaczki wołowe to zupa, którą można wielokrotnie podgrzewać, bez utraty jej jakości.