Dieta Low Carb w cukrzycy – czym jest i jakie są jej zalety?
Dieta Low Carb to żywienie niskowęglowodanowe, które idealnie sprawdza się w cukrzycy każdego typu. Dieta ta obniża poziom glukozy we krwi, ale również ma niebagatelny wpływ na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Sprawdź, jakie są korzyści z wprowadzenia diety Low Carb.
Korzyści z wprowadzenia diety Low Carb do codziennego menu
Dieta Low Carb wielokrotnie zostawała poddawana ocenie specjalistów i aktualnie można dojść do wniosków, że:
- wpływa na niższe ciśnienie krwi;
- powoduje zmniejszenie masy ciała;
- wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, w tym niższej hemoglobiny glikowanej (HbA1c);
- powoduje niższy poziom cholesterolu.
Dzięki wprowadzeniu diety Low Carb u cukrzyków w wielu przypadkach pozwala na zmniejszenie zależności od leków cukrzycowych lub stosowania ich w mniejszych dawkach. Z uwagi na to, że nie każdy potrafi przygotować sobie odpowiednio zbilansowane posiłki lub po prostu nie ma na to czasu, firma cateringowa Light Catering przygotowała propozycję diety Low Carb z dostawą do domu.
Jakie jeszcze korzyści można osiągnąć jedząc posiłki z diety Low Carb?
Przy zmniejszonej glukozie we krwi zmniejsza się ryzyko wystąpienia powikłań w chorobie cukrzycowej, ma się więcej energii i chęci, a umysł jest sprawniejszy, co wpływa na poprawę pamięci i jasność myślenia.
Należy pamiętać, aby przed rozpoczęciem diety Low Carb skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem, o ile zmiana odżywiania miałaby wprowadzać radykalne zmiany. Osoby zażywające leki typu glinidy, sulfonylomocznik lub insulinę powinny zwrócić na to szczególną uwagę z uwagi na ryzyko hipoglikemii, dlatego jest tu bardzo ważne powolne zmniejszanie ilości węglowodanów.
Główne zasady diety Low Carb
Wartość węglowodanów w diecie nie powinna być wyższa niż 120 g lub mniej niż 26% energii diety. W diecie Low Carb największą ilość energii dostarczają tłuszcze, które powinny stanowić od 25 do 45% dziennej kaloryczności. Bardzo ważne, by wyeliminować z menu białe pieczywo, kasze, makaron biały i ryż biały.
Mile widziane w diecie są orzechy, ryby, mięso, warzywa (pomidory, ogórki, brokuły, brukselka, szparagi, kalafior), awokado, owoce czerwone.
Tak jak rozpoczynając dietę, należy robić to z rozwagą i powoli, tak samo wychodząc z niej, należy utrzymać podobne tempo. W stosowaniu diety Low Carb jest kilka przeciwwskazań, jak ciąża, okres karmienia piersią, nie powinny jej rozpoczynać osoby z przewlekłymi chorobami nerek i wątroby, jak i osoby z niedoczynnością tarczycy.