Ciasto kruche – Przepis na kruche ciasto

Idealnie przygotowane ciasto kruche jest podstawą wielu wypieków, zarówno tych na słodko, ale też wytrawnych. Bazą jest mąka, cukier i masło w odpowiednich proporcjach.  

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Wskazówki 

Aby ciasto kruche wyszło idealne, należy pamiętać o kilku szczegółach:  

Składniki muszą być najwyższej jakości. Dobre masło o zawartości tłuszczu minimum 82% i świeże jaja to podstawa. 

Mąkę, która będzie bazą naszego ciasta należy dokładnie przesiać przez sitko, sprawi to, że ciasto będzie lżejsze i bez grudek 

Składniki muszą być zimne! Jajka i masło należy wyciągnąć z lodówki bezpośrednio przed samym wyrabianiem ciasta, aby gluten zawarty w mące nie zdążył zadziałać. 

Krótki czas wyrabiania ciasta. Kruche ciasto nie lubi ciepła, dlatego samo ciasto wyrabiamy możliwie jak najszybciej, aby go nie ogrzać ciepłem naszych dłoni 

Do przygotowania idealnego ciasta kruchego nie używamy proszku do pieczenia ani sody! 

Kruche ciasto. Przepis, krok po kroku  

Aby wyrobić idealne ciasto kruche, które będzie bazą do innych dań, potrzebujemy: 

200 g mąki pszennej 

100 g zimnego masła z lodówki 

1 jajko 

1 łyżka zimnej wody lub śmietany 

Opcjonalnie: jeśli robimy ciasto na słodko, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, jeśli na słono: 1 łyżeczkę soli 

Do ciasta, które będziemy wykorzystywać do słodkiego wypieku, warto dodać również cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny i pomarańcza, co sprawi, że nasze ciasto będzie miało oryginalny smak i aromat. 

Przesiewamy mąkę przez sitko, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i śmietanę, początkowo możemy użyć noża do rozdrobnienia masła w masie, aby nie ogrzewać ciasta. Następnie wyrabiamy masę szybkimi ruchami do uformowania kulki. Następnie owijamy masę w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum godzinę, lub do zamrażalki na około 20 minut.  

Czy można mrozić ciasto kruche?  

Co ważne, ciasto kruche można z powodzeniem mrozić, co nawet ułatwia jego użycie. Zamrożonego ciasta kruchego nie musimy dokładnie rozmrażać, wystarczy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ciasto bezpośrednio do foremki i wklepać, aby równomiernie pokryło formę. 

Po wyciągnięciu z lodówki lub zamrażarki ciasta, wkładamy do foremki i rękami wykleić formę. Można też ciasto rozwałkować i włożyć w formę. 

Inne sposoby na ciasto kruche 

Ciasto kruche można również przygotować na bazie mąki krupczatki, będzie jeszcze bardziej kruche lub do mąki w proporcji 1/3 można dodać zmielone orzechy. Ciasto nabierze niepowtarzalnego smaku. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *